Water impeller loose?

Having problems with a Seagull? - ask an expert here

Moderators: John@sos, charlesp, Charles uk, RickUK, Petergalileo

red42hj
Posts: 46
Joined: Sun Oct 16, 2016 1:31 pm
Location: wiltshire

Water impeller loose?

Postby red42hj » Wed Jan 24, 2018 6:55 pm

Giving my century plus gearbox etc a overhaul; I find on reassembly that the water pump is not very tight on the shaft. Is this normal ? Will it ride up( or down ) and rub against the casing? Your expert thoughts would be appreciated. Thanks!
Red.

red42hj
Posts: 46
Joined: Sun Oct 16, 2016 1:31 pm
Location: wiltshire

Re: Water impeller loose?

Postby red42hj » Wed Jan 24, 2018 11:10 pm

Just looked at some earlier posts about loose impellers, and I guess my answer is pretty much within them. Maybe I'll fit a new one.

User avatar
Charles uk
Posts: 4245
Joined: Wed Feb 27, 2008 4:38 pm
Location: Maidenhead Berks UK

Re: Water impeller loose?

Postby Charles uk » Wed Jan 24, 2018 11:17 pm

John Williams has them in stock.

But if it's not broken why would you want to fix it.

We would know exactly which impeller your talking about if you'd given the engine number.
Make it idiot proof and someone will make a better idiot.

red42hj
Posts: 46
Joined: Sun Oct 16, 2016 1:31 pm
Location: wiltshire

Re: Water impeller loose?

Postby red42hj » Thu Jan 25, 2018 6:51 pm

I'm doing a conversion with my s.century and a century plus bottom leg and gearbox. The earlier posts suggest that a drive shaft thats a bit rusty could have enlarged the impeller bore, making it a tad loose.

headdownarseup
Posts: 2485
Joined: Thu Apr 04, 2013 2:26 pm
Location: bristol

Re: Water impeller loose?

Postby headdownarseup » Sun Jan 28, 2018 5:47 pm

Try fitting your impeller to the opposite end of the shaft where there's less corrosion and a tighter fit.

Worse case scenario will be a new driveshaft and impeller, but try this first before you go spending money.


Jon

red42hj
Posts: 46
Joined: Sun Oct 16, 2016 1:31 pm
Location: wiltshire

Re: Water impeller loose?

Postby red42hj » Tue Feb 20, 2018 9:31 am

Thanks for your reply. unfortunately, when swapping a drive leg for a better one I broke the clamping lug where the drive tube goes into the top flange of the gearbox. (I'm fitting a plus clutched gearbox to my silver century. ) I've posted a wanted ad. I did as you said , and I think the impeller will be ok now.
Red


Return to “Help”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests